Vill jubel da Jørn Hornseth satte inn 1-0 etter 30 minutter.

Sunde rykket forrige helg opp til 4. divisjon. Der tror én spiller at klubben vil få det altfor tøft neste sesong.

Sunde-spillerne møtte kun halvannen time før kampstart til opprykksfinalen mot Forus og Gausel. Det er bare 45 minutter tidligere enn det Manchester United møtte til hjemmekampen mot Valencia.

Men i denne kampen sto det langt mer på spill enn i Champions League. Det sto nemlig ikke bare om et meget prestisjefullt opprykk fra nivå seks i norsk fotball denne lørdagen. Det sto også om store pengesummer. Ved opprykk ville Sunde få inn 22.000 kroner til botkassen, og kampen ville dermed avgjøre om årets bottur skulle gå til Ogna eller Las Vegas. De store summene på spill gjorde også at flere måtte velge mellom privatøkonomi eller å spille for bydelens ære.

Undertegnede klarte også, i full overtenning på årets første lagfest, å melde at det skulle svømmes fra Grødem til Rennesøy om det IKKE ble opprykk. Det ble derfor stilt store spørsmålstegn ved Sunde-spillernes motivasjon. Ville synet av en back som hadde slitt med å holde følge med en isbre kjempe seg motstrøms gjennom to kilometer med saltvann gi mer glede enn å rykke opp? Et opprykk ville også tross alt bety større profesjonalitet, mindre fyring, flere treninger og helgekamper, samt mer reising.

Mats Haugland har en lite flatterende tempo-tvilling.

 

TV 2-jakt etter forsvunnet keeper

At kampen var spesiell hadde også TV 2 fått med seg, og de var på plass for å forevige opprykksdramaet. Sunde-keeper Kristian Stokdal, som slet så stort med nerver under møtet med Sørmarkå i Rogalandscupen i vår at han var sykemeldt i én uke fra jobb i etterkant, skalv som et aspeløv denne lørdagen.

Da Sunde-trener Anfinn Nilsen fikk spørsmål av TV 2 om hvem som var mest nervøs av spillerne, forsnakket han seg og svarte Stokdal. Det skulle vise seg å være en stor tabbe av det selverklærte geniet. For nå startet nemlig reporterens jakt på Stokdal, en mann som fra før var så nervøs at han så vidt klarte å stå oppreist. Men hvor var han egentlig blitt av?

Divisjonens beste keeper var forsvunnet. Det nærmet seg farlig kampstart, og panikken bredte seg blant spillere, trenere og supportere. Skulle han svikte laget da det gjaldt som mest?

Det viste seg derimot at Stokdal hadde kjørt gjemmeslalåm for å unngå TV 2s stakkars utsendte. Først hadde han gjemt seg bak hodet til Sunde-patriot Gunnar «Waterloo» Andersen. Deretter hadde han skjult seg bak Beyoncé-bakenden til Jørn Hornseth. Videre hadde han funnet en romslig gjemmeplass bak ølmagen til Samir Pekmezovic (sistnevnte hadde forresten en lang tirade mot de grillansvarlige under kampen fordi de benyttet seg av kull i stedet for el-grill). Stokdal ble etterhvert svimmel av alle piruettene til Pekmezovic, og smatt derfor videre inn i skjegget til Andreas Pedersen. Her møtte han en gammel kjenning. En tidligere Klepp-spiller hadde nemlig sittet fast her siden fjorårets Sunde-kamp mot traktortrøyene, og sisteskansen mottok flere gode råd før opprykksfinalen. Men det ble trangt om plassen med to mann i skjegget til Peders, så Stokdal valgte å søke dekning bak egoet til superspiss Simen Soma Hjelle. Selv om dette egoet er ufattelig stort, fikk reporteren til slutt ferten av Stokdal. Sunde-keeperen prøvde da å finne et skjulested i håret til trener Anfinn Nilsen, og det var først da han ble oppdaget.

– Dær ær han. Hær borte, utbrøt assistenttrener Hans Jakob Hornseth, og pekte i retning Anfinn. Like bak sto Stokdal ildrød i kinnene.

TV 2s reporter la på sprang, og fikk til slutt intervjuet han hadde jaktet i nærmere én time.

 

Sørlandsdialekt fra dommergarderoben

Sunde-spillerne var ferdige med oppvarmingen og hadde gjort siste forberedelser i garderoben. På vei ned til banen ble dommergarderoben passert, og gjennom døren hørtes høylytt sørlandsdialekt.

– Dommer, midd navn æ Hænrig. Her haddu ei lidda bukket siden du gidder å bruge lørdan din på dedda. Æ vil bare advare om en liden ting. Nå ædde sånn at æ e 2,14 meder over baggeplan. Å æ ha lidd koordinasjonsproblemer i og med at signalane fra hjernen må gå så langt før di når føddane. Æ håbe du ser gjennom fingrene om det pludselig komme en tofods, sa Sunde-midtstopper Henrik Gulbrandsen - før han kom bredt glisende ut av kamplederens rom.

"Sørlendingen fra helvete", Henrik Gulbrandsen, bruker sin koselige dialekt for alt den er verdt.

Med spillerne på vei ut på banen, spilte DJ Lewwa som vanlig musikk med minst 22-års aldersgrense. Imponerende 400 tilskuere hadde funnet veien til KAPH Kvernabéu Arena denne lørdags formiddagen. Et tilskuertall så høyt at knærne til Stokdal sviktet på vei ut på banen. Han måtte derfor bæres de siste meterne inn til målgården av lagkameratene like før kampstart.

Kunne dette virkelig gå veien?

 

Gledesrus og Gausel

Premissene før opprykksfinalen var klare: Tok Sunde poeng, ville de rykke opp til 4. divisjon. Det betød at Forus trengte mål, og det var tydelig å se i åpningsminuttene. De blå og hvite gjestene presset Sunde i starten, og kun en god Stokdal i vertenes bur forhindret baklengsmål.

Etter en snau halvtimes spill mottok en FGI-spiller ballen feilvendt på midtbanen. En ganske ufarlig situasjon, tenkte de aller fleste. Men en kronisk overtent Gulbrandsen i Sunde-forsvaret så en ypperlig mulighet til å sette seg i respekt. 214 centimeter og 112 kilogram med sørlandsidyll kom flyvende inn i den stakkars FGI-spilleren. Frispark ble korrekt dømt, og publikum ventet i spenning på hvilken farge det skulle bli på kortet. Men dommeren gikk aldri ned i lomma.

– Æ forsdår helt ærli igge hvorfor igge flere spillere oppsøger dommergarderoben før kamp, sa Gulbrandsen.

Like etter taklingen ble Gulbrandsen tatt av banen, og de fleste trodde dette var et grep Anfinn Nilsen tok for å unngå et tidlig rødt kort. Det viste seg derimot bare at Gulbrandsen var sluttkjørt.

– Det føles ud så æ puste gjennom ed sugerør. Det koster krefder å drasse rundt på denne krobben. Æ har gjord midd. Æ e ferdig, sa han på vei ut av banen. 

Sunde slo mye langt før hvilen, men vant få andreballer rundt selverklært Luftens Baron (Simen Soma Hjelle), som forventet vant ytterst få dueller i luftrommet. På sin første sjanse en god halvtime ut i kampen skulle dog Sunde ta en høyst ufortjent ledelse. Et hjørnespark ble klarert ut til Paa(l) Perrongen Brakstad, og Sunde-scoopet skrudde ballen som en hard banan inn i feltet. Der raget «Den Flyvende Shakira», bedre kjent som Jørn Mål-Horn(y)seth, høyest. Han stanget ballen vakkert i nærmeste hjørne. Kvernabéu eksploderte.

 Lettelsen var stor da Jørn Hornseth ga Sunde ledelsen.

FGI skapte en ny, stor sjanse like før pause. Spiss Mammadou Yssuf havnet alene med keeper, men knærne til Stokdal sviktet igjen, og han vartet opp med en utilsiktet og fantastisk beinparade. Dermed gikk Sunde til pause med ettmålsledelse.

 

Trenerkrangel og bortforklaringer

I pausen ble Sunde-boyane enige om at det som ble levert i kampens første akt ikke var godt nok. Keeper Stokdal kom med den vanlige pessimistiske regla om at dette ikke kom til å gå, da FGI aldri hadde stilt en sterkere tropp. Det var heldigvis få som forsto hva han sa, da han var så nervøs at stemmen sprakk og kun annen hvert ord kunne tydes. Superspiss Simen Soma Hjelle kom også med den vanlige kritikken om at det ble slått for lite langt og høyt mot ham. 

– Når me har Andy Carroll på topp, så må me jo pigede meg utnytta det litt, raste han. 

Det positive var at FGI nå trengte minst to mål, og det ville mest sannsynlig åpne for store rom å kontre i utover andreomgangen. Karmøys Tony Pulis, Sunde-trener Anfinn Nilsen, gjorde også et bytte i pausen. Det vil si, det var iallfall planen. Men det ble satt på vent.

17 sekunder ut i andre omgang hadde offensiv midtbanespiller Eirik Benhabiles helt tilfeldig plassert seg på høyrebacken, altså den posisjonen som var lengst borte fra innbytterbenkene. De første 17 sekundene av andre omgang hadde vært virkelig tunge for Benhabiles, som nå måtte byttes ut. Sundes raskeste spiller brukte ytterligere 2 minutter og 43 sekunder på å komme seg de 53 meterne av banen, slik at andre omgang egentlig ikke kom i gang før det var spilt 49 minutter.

Dette fikk FGI-benken til å tenne på alle plugger, og de beskyldte Sundes trenerteam for drøying av tid.

Det var ikke tilfelle, ifølge hovedtrener Anfinn Nilsen selv.

– Han har nok stivna i pausen og fått ei muskelkrampa. Han må dessverre av, det va ingen aen utvei, sa Nilsen på vaskeekte karmøysk, uten at én eneste med puls i Kvernevik denne lørdagen kjøpte den bortforklaringen.

– Dere kan ikke bare komme hær og komme hær og melde det dær. Se dær da, hær er han skadet, svarte assistent Hornseth, som sto tre meter ute på banen og pekte mot leggen til Benhabiles.

 

Bankett Forus og Gausel

Andre omgang kom omsider i gang, og Sunde fikk en drømmestart. Simen Soma «Best Når Det» Hjelle ble spilt i bakrom, dro seg ned mot dødlinja og la inn foran mål. Der sto bergenseren Paa(l) Perrongen, og bredsidet ballen i mål. 2-0 – og Sunde hadde to av tre bein i 4. divisjon!

Det var før kampen knyttet stor spenning til om storscorer Simen Soma Hjelle hadde fått bakkekontakt igjen etter mange mål, det han selv sier er flust av tilbud fra storklubber og store gevinster på nettcasino den siste tiden. Han hadde i hvert fall beina godt plantet på jorda da han på klinisk vis moste et innlegg fra Paa(l) Perrongen Brakstad bak en stakkars FGI-keeper etter en snau time. 3-0! Game. Set. Match. Sunde ska te fjære! 

Simen Soma Hjelles 3-0-scoring ble feiret med en skikkelig mølje rundt super-supporterne John Magne Danielsen og Jon Fredrik Stene.

Soma Hjelles mål kan også ha reddet livene til Sunde-blodfans John Magne Danielsen og Jon Fredrik Bergslid Stene. De hadde gått søvnløse og hatt makspuls siden seieren i Dirdal, og kunne nå endelig puste lettet ut. Med sitt 20. mål for sesongen sikret også Super-Simma at materialforvalter og tvillingbror av Liverpool-keeper Alisson Becker, Steffen Lillebø, ikke kan røre skjegget med så mye som en tannkost det neste halve året.

Steffen Lillebø har en celeber look-a-like. Nå skal skjegget bli enda lengre.

Luften gikk ut av FGI-ballongen, og Sunde fortsatte å peise på. Her handlet det om å bruke den siste halvtimen av kampen til å spisse formen til årets store mål og virkelige høydepunkt: POL-turneringen.

Nykommer Vebjørn Mortveit viste hvorfor han står med null mål nettkjenninger på 154 kamper i løpet av sin fotballkarriere, da han nektet å plassere en retur i mål på åpen kasse. Kokos-Navy hadde et meget friskt innhopp, men mannen med gult og sort hår for anledningen både kunne og burde ha notert seg for scoring. Kvernevik-laget fikk attpåtil to annullerte mål. Sunde var svært sikre på at de skulle dra seieren i land, men da Ole Soma Hjelle prøvde å krangle seg til et nytt frispark fra 30 meters hold, satte spillerne foten ned. Kapteinen ble nektet etter å ha blåst en dødball i Dirdalselva forrige kamp.

– Nei! Ikkje Ole! Me har ikkje råd te å mista flerne ballar, ropte daglig leder Helen Husebø krakilsk fra sidelinjen. 

Sju minutter før slutt fjernet Sir Luftens Baron all tvil da han la på til 4-0 – utrolig nok med foten denne gang, etter flott forarbeid av Simen «Lojalitet» Blaker.

Etter ni minutter med tilleggstid som følge av Sunde-trenerens geniale trekk like etter pause, blåste dommeren omsider av. Det billigste polet kan by på av cava ble sprettet, og TV 2 fikk bli med inn i garderoben etter kampslutt. Det spørs derimot om mye av dette kan bli vist på offentlig fjernsyn. Etter noen heftige jubelscener manglet 12 takplater, alt av interiør var ødelagt av champagne, samt at det manglet en dør. Ifølge en overtent og ikke navngitt spiller var det denne døren som skulle åpne veien til 4. divisjon.

Daglig leder, Helen Husebø, har ikke forstått hvordan man håndterer en flaske med sprudlevann. Polets billigste cava ble veivet rundt som et 17. mai-flagg.

Etter å ha banket(t) Forus og Gausel i opprykksfinalen, ventet bankett.

 

Tirade og telefontilbud

Sundes årlige bankett pleier ikke akkurat å gå stille for seg fra før. Men denne kvelden hadde laget i tillegg et opprykk å feire. Det ble på forhånd spådd full overtenning. Og man behøvde ikke være Snåsamannen for å få rett i det tipset.

Allerede 27 minutter etter at opprykket var sikret, var kaoset i gang. Sunde-bauta Gulbrandsen reiste seg og kom med en tirade mot spillergruppen.

– Gudder. Mi må ta greb. Mi kan igge fordsedde som dedde. Det e jo en skremmende feddprosent på hele gjengen. Mi slide neste år om mi igge gjør noe, raste han.

Selv om timingen ikke akkurat var optimal, skal det vanskelig gjøres å være uenig med sørlendingen. En rask undersøkelse av KB-redaksjonen viser at gjennomsnittlig fettprosent hos en Sunde-spiller økte fra 18,7 til 29,1 i sommer. Én viktig grunn til den massive økningen er dog at Leander Voll (fettprosent på 0,1, red. anm.) forlot klubben i sommer. 

Etter tiraden fortsatte heldigvis festen. Samir Pekmezovic, som har flere år bak seg som disc jockey på Hexagon, fikk ansvaret for å styre musikken. Sjekkekonge Vegard Flø var toastmaster, og sjarmerte som vanlig alle av det motsatte kjønn i senk. Stemningen var meget god. Ola Barkved skulle vise gamle dansekunster, men så mer ut som Bambi på isen. Han gikk ufrivillig i bakken under allsang, men reddet seg inn med en heftig breakdance.

Det ble også delt ut priser. Vegard Flø vant «Årets Best Utvikling» og Samir Pekmezovic vant «Årets Mest Positive». Storscorer Simen Soma Hjelle vant «Årets Spiller» og «Supporternes Pris» av Yellow Army. Men da prisutdelingen fant sted, var ikke eldstebror Soma Hjelle å spore. Etter intens leting ble han funnet på bøttekottet. Her ble han observert spillende på nettcasino, eller som han selv forklarte:

– Det e enormt med tilbud fra andre klubbar, så eg måtte bare ta någen telefonar. Det e alt av 3. divisjonsklubbar i regionen som e interesserte. Bare ver glad for at eg ennå spele her, sa han.

PS 1: I etterkant av banketten har Paal Brakstad og Eirik Benhabiles uttalt at de mest sannsynlig blir nødt til å forlate klubben. Dette på grunn av sjokket både de og deres bedre halvdel satt igjen med etter opprykksfesten.

PS 2: TV 2s reportasje kan sees på FotballXtra på TV 2 Sportskanalen mellom kl. 17.30 og 20.20.

Neste kamp


Ingen kommende kamper

Tabell 5. div avd 02 2018

# Lag Ka +/- Po
1 Sunde IL 18 30 38
2 Forus og Gausel 18 9 35
3 Madla 2 18 18 31
4 Riska FK 18 -2 26
5 Ganddal IL 18 -5 25
6 Buøy 18 -2 24
7 Staal Jørpeland 2 18 -8 22
8 Oltedal FK 18 -11 19
9 Stavanger IF Fotball 18 -14 19
10 Dirdal Idrettslag 18 -15 16

Siste kamp

Stadion: Kaph Kvernabeu lør, 20. okt. 2018 14:00
Sunde IL
Sunde IL
4:0 Forus og Gausel
FGI