Vi teller ned til seriestarten 28. mars med ukentlige dypdykk i KB-arkivet. "I dybden" er en spalte fra to år tilbake, hvor målet var at leseren skulle bli bedre kjent med spillere og andre rundt A-laget. I dag skal vi tilbake til 9. utgave i 2017, da det var tid for å besøke ildsjelene Ola Barkved og Helen Husebø.

Det er en uvanlig fin solskinnsdag i Kvernevik. Gradestokken har bikket tyve røde og det er nærmest vindstille. Vi befinner oss kun et langt steinkast fra KAPH Kvernabéu Arena, nærmere bestemt i Kvernevik ring, like ved Hafrsfjord bru.

En skjærende sangstemme høres fra lang avstand. «Yesterday, all my troubles seemed so far away. Now it looks as though they’re here to stay» runger utover Vigå fra en skikkelse inne i den ene hagen. Like bak skikkelsen kan man skimte voldsomme og urytmiske bevegelser fra en person. Når jeg kommer nærmere, ser jeg at det er dagens uheldig utvalgte jeg har observert fra avstand. Helen Husebø står dansende oppe på det ene spisebordet i hagen, mens samboer Ola Barkved synger strofer fra Beatles samtidig som han spiller kubb og boccia mot seg selv. Begge har Sunde-skjerf rundt halsen og ei iskald pilsner i høyrehånda.

Jeg planlegger å ta turen rundt den lange hekken og inn inngangspartiet for å ta meg til hagen, men kommer på en snarvei assistenttrener Hans Jacob Hornseth viste meg under årets førsommerfest. «Dær» sa Hansi og pekte mot et smutthull, før han elegant smøyg seg gjennom hekken. Jeg tar samme vei, og kaver meg forbi både greiner og stikkende buskvekster for å spare noen sekunder.

— Næmmen heisann, Mats! skriker Ola i det han får øye på meg, før blikket hans beveger seg mot samboeren.

— Næmmen! HELEEEN! Ned fra bordet da, vi har fått besøk! roper han småirritert.

 

Kruttsterk kaffi og røykepause

Besøket fra KB er annonsert på forhånd, og Helen beveger seg noe motvillig ned fra bordet. Vi setter oss ned rundt eikebordet Sundes daglige leder for bare få sekunder siden hadde brukt som dansescene.

— Her Mats! Ta deg ein kopp kaffi,sier Helen gjestfritt.

Hun skjenker en kålsvart dose som minner om grumsete myrvann oppi kaffekoppen min, og jeg tar en beskjeden slurk. Det smaker - om mulig - verre enn det ser ut, og jeg blir nødt til å spytte ut innholdet.

Helen og Ola humrer godt.

— Dokkår ongkalvar tåle jo ingenting! 14 skjeer kaffigrut per kaffikopp e ikkje for nybegynnerar, ler Helen.

— Jaja greit det, men eg e faktisk her for å gjør ein jobb, så nå må me begynna intervjuet. Kor mye betyr egentlig Sunde for do...

Midt i spørsmålet blir jeg avbrutt.

— HELEEN! Hva sier du? Er det på tide med en røykepause? spør Ola.

Helen smiler og nikker, og de to forsvinner rundt hushjørnet som et par nyforelskede tenåringer.

Av erfaring vet jeg at en røykepause med de to fort kan ta tid. Derfor bestemmer jeg meg for å ta en titt inne i huset.

 

Excel, DJ-bås og nålekart

Jeg stiger lett inn terrassedøra og inn i stua. I trivselrommets østre hjørne står en stor, blinkende DJ-bås. Over det åpne stuegulvet henger ei sirkulerende discokule. Det ligger plater fra alle slags store artister de siste fire tiårene. Mens jeg kikker gjennom platene, kommer Ola inn døra. Han ser at jeg ser ut som et stort spørsmålstegn, og forklarer villig:

— Jeg tar rollen min som disc jockey på Sundes hjemmekamper på dypeste alvor. Jeg er stor fan av tropiske remixer, og jeg tester ofte ut de ferdige produktene på HELEEN. Da plasserer jeg et bord på stuegulvet. Danser hun oppå det mens jeg spinner plata, ja da vet jeg at det blir godt likt.

På den ene veggen i stua henger et gigantisk verdenskart, hvor Helen og Ola har stukket nåler på stedene de har vært. Det er en stor ansamling nåler i Øst-Europa. Moldova, Armenia, Ukraina, Georgia, Albania, Ungarn, Slovakia, Bulgaria, Bosnia & Herzegovina og Romania er alle land med nåler i seg. Det slår meg at disse landene har noe til felles, og visst pokker har jeg rett. Et raskt Google-søk forteller meg at alle landene er inne på topp ti-listen over Europas billigste land å kjøpe øl i.

— Wow, så tilfeldig! utbryter Ola når jeg konfronterer han med hva mitt Google-søk nettopp avslørte.

— Alle landå du nevne der e populære turistmål med vakker natur og kultur, prøver Helen å bortforklare.

Den er det nok ikke mange som biter på, tenker jeg før jeg vandrer videre inn i huset. Jeg stopper opp utenfor Olas kontor. Etskilt med «I’ve put something aside for a rainy day. It’s an umbrella» henger på døra. Inne på kontoret ligger det strødd Excel-ark overalt. Som foreleser innen økonomi på Universitet i Stavanger, er det viktig for Ola å ha system på alt som kan føres ned.

— Excel er verdens beste oppfinnelse! Her fører jeg ned alt. Jeg kom på nå at jeg glemte å legge inn de to pilsene HELEEN og jeg hadde ute i hagen. Prognosene ser bra ut, det ser ut som om vi ligger 30 liter foran i forhold til på samme tid i fjor. I antall røyk er det derimot ikke like positive tall, for vi ser ut til å havne på 18 pakker mindre enn totalen i fjor, sier Ola litt skuffet.

 

Gult og sort blod

Innimellom all reisingen, dansingen på bordene og spinningen av plater, bruker Ola og Helen all sin tid på Sunde Idrettslag. Ola er sty- remedlem, speaker og ildsjel. Helen er daglig leder og lagleder for A-laget – for å nevne noe.

De har vært i Sunde en årrekke, og har klart å vekke liv i en klubb som lenge har ligget med brukket rygg. Nå er det endelig blest om klubben, det er nytt kunstgress på banen og forholdene for klubbens medlemmer blir bedre for hvert år som går. Store deler av æren for dette skal Helen og Ola ha.

— Kor mye betyr egentlig Sunde for dokkår? prøver jeg igjen.

Denne gang er det Helen som avbryter:

— Ola! Røygepause?

Dette gidder jeg ikke mer, og jeg starter å gå tilbake mot bilen. I bakgrunnenhører jeg popanlegget spille på full guffe. Jeg snur meg, og får bekreftet noe jeg fryktet: Hel- en er tilbake på bordet. Ola har hentet et stort Sunde-flagg som han vaier mens han skriker:

— Sunde betyr alt!!

Neste kamp


Ingen kommende kamper

Tabell 5. div avd 02 2018

# Lag Ka +/- Po
1 Sunde IL 18 30 38
2 Forus og Gausel 18 9 35
3 Madla 2 18 18 31
4 Riska FK 18 -2 26
5 Ganddal IL 18 -5 25
6 Buøy 18 -2 24
7 Staal Jørpeland 2 18 -8 22
8 Oltedal FK 18 -11 19
9 Stavanger IF Fotball 18 -14 19
10 Dirdal Idrettslag 18 -15 16

Siste kamp

Stadion: Kaph Kvernabeu lør, 20. okt. 2018 14:00
Sunde IL
Sunde IL
4:0 Forus og Gausel
FGI