Få foreldre på banen!

Vi både ønsker og må ha flere foreldre på banen som medhjelpere – trenere, hjelpetrenere, lagledere og ikke minst som publikum for barna.

Sunde IL har i år prosjektet ”Få foreldre på banen”. I prosjektet fokuserer vi mye på innvandrerforeldrene, men det er like viktig at foreldre med norsk etnisk bakgrunn også blir mye mer engasjert.

Nedenfor presenterer vi kort det vi skal gjøre. Kom svært gjerne med innspill til hva vi kan gjøre – bare send en mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller stikk oppom på kontoret.

Vi vet at det er et langtidsprosjekt og et prosjekt som vi aldri blir ferdige med og aldri blir utlærte på – men vi kan bli bedre og vi skal ta mange små skritt i riktig retning.

Noe av det som skal gjøres koster penger andre ting er gratis. Når det gjelder det siste kan det være så enkelt som å snakke med/ta kontakt med foreldre som kommer på banen. Å bry seg er heldigvis gratis, men ikke alltid like enkelt.

Når det gjelde det vi kaller generelle tiltak, så jobber vi ut fra følgende grunnholdninger: Skal vi få folk med oss må de føle

seg verdsatt
seg velkommen
at de har noe å bidra med
at de er en del av fellesskapet
at barna synes det er kjekt at de er med
at dette er jo gøy

Vi har også lagd ”Sundestilen” og som er basisen for den måten vi ønsker at alle som er tilknyttet idrettslaget vårt skal tenke og opptre.

Som nevnt ovenfor kan en del av dette oppnås uten at det koster penger. Vi vil fra og med avslutningen/evalueringen av denne sesongen, ha et gjennomgående punkt på dagsordenen: Hva kan vi gjøre for å skape et godt team blant alle de foresatte – så langt har det med teambuilding vært fokusert på selve spillerne på laget.

Et annet tiltak som ikke koster oss noe, er å tilby halal mat i kiosken. Det er ikke spesielt inkluderende bare å tilby pølser med svinekjøtt som basis.

En annen erkjennelse vi har gjort har med språk å gjøre. Når vi er på jobb og ønsker å tiltrekke oss utenlandsk arbeidskraft og kunder – hva gjør vi da? Vi bruker flere språk og sender brev på engelsk og gjerne andre språk. Hva gjør vi i Sunde Il når vi ønsker å få flere innvandrerforeldre på banen? Jo vi skriver alt på norsk!

For å få dette til har vi satt opp en tiltaksliste som gjelder for hele sesongen 2014.

Arrangere 2 Sundedager – en på våren (14. juni) og en i september. Disse dagene vil det være lek, konkurranser og fotballspilling på banen – for etablerte spillere, nye spillere og ikke minst for søsken av de som spiller her i dag. For at det skal bli skikkelig festivitas – vil alle som er tilstede (barn og voksne) få enkel og god servering. Her er tanken å få med 

innvandrerforeldrene til å lage mat fra det landet de kommer fra. Vi er også så heldige å ha et klubbhus med kjøkken og en bod med kokefasiliteter. Vi vil organisere dagene med grupper som har ansvar for ulike aktiviteter. Invitasjonsplakater og flyers vil bli skrevet på ulike språk.

  1.  Aktiviteter rundt kamper. I sammen med de enkelte lagene vil vi forsøke å få til samholdsskapende aktiviteter rundt kampene på egen hjemmebane. Vi har både et lite musikkanlegg og et telt som kan brukes om det er fare for regn. Disse aktivitetene vil være en slags miniSundedager med blant annet servering til tilskuere og spillerne etter kampen.
  2. Vi vil involvere innvandrerforeldre med å utarbeide menyen i buene våre – slik at maten i seg selv ikke virker ekskluderende
  3. ”Velkommen til Sunde IL”. Vi vil lage en velkomstbrosjyre til foreldrene til alle som blir nye medlemmer. Denne velkomstbrosjyren skal være på ulike språk – hvilke og hvor mange har vi ennå ikke bestemt. Denne skal også legges ut på vår hjemmeside.
  4. Før hver sesong vil vi lage et ”Sesongblad” som forteller om hva som skal skje og hva som er nytt i klubben og hva som forventes av spillere, ledere og foreldre.
    Vi som jobber med dette prosjektet er: Roger Svendsen (håndball avdeling), Jeanette Hanstvedt (jenter junior fotball), Simen Soma Hjelle (A-lag fotball), Markus Barkved (A-lag fotball), Bjørn Erik Helgeland (styrets leder), Ola Barkved (nestleder) og Helen Husebø (Daglig leder)

    Hilsen Helen.